Δημοφιλείς αναρτήσεις

Loading

Αν δίνετε σημασία στην λεπτομέρεια αξίζει να γνωρίσετε την έννοια του γλυκαιμικού δείκτη και πως μπορείτε να επωφεληθείτε κρατώντας τον χαμηλά.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος φροντίζει να διατηρεί την φόρμα του, είτε να χάσει κιλά, αλλάζοντας τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες με ανεβασμένο γλυκαιμικό δείκτη. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε την υγεία μας από τυχόν μελλοντικά προβλήματα (διαβήτη). Από τροφή σε τροφή ο γλυκαιμικός δείκτης αλλάζει και όσο μεγαλύτερος είναι στο τρόφιμο που καταναλώνουμε τόσο περισσότερο θα αυξάνονται στο αίμα και οι τιμές του σακχάρου εκείνη τη στιγμή.


Τι είναι γλυκαιμικός δείκτης
Είναι κλίμακα μέτρησης τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες η οποία δείχνει κατά πόσο ένα τρόφιμο αυξάνει στο αίμα το σάκχαρο (γλυκόζη). Αν η τιμή είναι υψηλή σημαίνει ότι ο οργανισμός θα εκκρίνει μεγαλύτερη ποσότητα ινσουλίνης για να ελαττώσει το σάκχαρο, ενώ το επιπλέον σάκχαρο θα μεταφερθεί στα κύτταρα όπου και μετατρέπεται σε λίπος. Όσο χαμηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης τόσο το καλύτερο.
Χαμηλός γλυκαιμικός, μικρότερο του 55 (φασόλια, μπιζέλια, φακές, γλυκοπατάτα, καρότα, μήλα, γκρέιπφρουτ, φιστίκια, αποβουτυρωμένο γάλα.)
Μέτριος: κυμαίνεται από 55 έως 69 (σταφίδες, μπανάνες, ανανάς, παγωτό, γλυκό καλαμπόκι)
Υψηλός: άνω του 70 ( ζάχαρη και οποιαδήποτε τροφή που περιέχει υδατάνθρακες και που καταναλώθηκε σε μεγάλη ποσότητα)
 

Ο γλυκαιμικός δείκτης της απλής ζάχαρης είναι 100 και βάση αυτής τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες οι τιμές τους ξεκινούν από το 0 έως 100.

Το να γνωρίζουμε το γλυκαιμικό δείκτη (την ποιότητα των υδατανθράκων ) είναι σαφώς το πρώτο βήμα, εξίσου σημαντικός παράγοντας όμως είναι το γλυκαιμικό φορτίο (την ποσότητα).
 

Από τα παραπάνω σωστά συμπεράνατε ότι παν μέτρον άριστον! Οποιαδήποτε τροφή (που περιέχει υδατάνθρακες) δεν θα πρέπει να καταναλώνεται σε αλόγιστη ποσότητα και το μέτρο αυτό ισχύει για όλα τα τρόφιμα.
Η ποσότητα υδατανθράκων ανά μερίδα συνήθως αναφέρεται στα περισσότερα προϊόντα.

Το γλυκαιμικό φορτίο υπολογίζεται κατά τον εξής τρόπο


Γλυκαιμικό φορτίο= (γλυκαιμικός δείκτης της συγκεκριμένης τροφής/100) Χ (τα γραμμάρια των υδατανθράκων που περιέχονται στην τροφή)


Αν η τιμή που προκύπτει είναι πάνω από 20 είναι υψηλό, από 11 έως 19 είναι μέτριο και χαμηλό θεωρείται οποιαδήποτε τιμή κάτω του 10.


Αν αντιμετωπίζετε ουσιαστικό πρόβλημα με το βάρος σας και το περιττό λίπος, ένας έμπειρος διατροφολόγος θα βοηθούσε με τις γνώσεις του πάρα πολύ.
Να θυμάστε όμως ότι αν αλλάξατε τον τρόπο ζωή σας συμπεριλαμβάνοντας την άσκηση στη ζωή σας 2 με 4 φορές την εβδομάδα, θα πετύχετε 100% τον σκοπό  σας και θα ανταμειφθείτε με υγεία, ενέργεια και μια φυσική κατάσταση που αρκετοί θα ζήλευαν.   

Μια καλύτερη ματιά, στην σελίδα www.iatriki-frontida.gr/πίνακας θα βρείτε αναλυτικότερες πληροφορίες από αυτές που παρέχω συνοπτικά, και ένα χρήσιμο πίνακα γλυκαιμικού δείκτη με αλφαβητική σειρά τροφών. Με τον παραπάνω τύπο του γλυκαιμικού φορτίου θα βρείτε τις ποσότητες που μπορείτε να καταναλώνετε χωρίς να ξεφεύγετε.  Φυσικά και δεν γίνεται να υπολογίζετε συνέχεια τι θα καταναλώνετε  αλλά θα είναι σημαντική βοήθεια για τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επίσης μπορείτε να δείτε έναν ακόμη χρήσιμο πίνακα με θερμίδες ανά τροφή αλφαβητικά σε αυτό το σύνδεσμο: http://www.atcare.gr/index.

Συμβουλές
- φρούτα πολλά
- Προτιμήστε τρόφιμα με όσο τον δυνατόν λιγότερη επεξεργασία.
- Αποφύγετε το λευκό αλεύρι και προϊόντα του. Προτιμήστε ολικής αλέσεως ή αλεύρι ΖΈΑΣ.
- Συνοδεύστε τα γεύματα της ημέρας με ωμά λαχανικά, λόγω των φυτικών ινών επιβραδύνεται η απορρόφηση των υδατανθράκων.

 
-
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου